LADY STRAY

Första sidan Om mig, Stefan Länkar/kontakt Nytt Bilder

 

Senast uppdaterad onsdag, 30 juni 2021

 
  Här nedanför är bilder från äventyret med LADY STRAY från maj t.o.m. juni 2021!
Lite resebeskrivning, av någon typ, blir det också!
 
    
Klicka på bilderna för att se dem större. Klicka sedan på "tillbakapilen" för att komma tillbaka hit!
 
     
  Lady Stray 2020  
  Lady Stray (då YING) i Långedrag före avfärd 2020!  
  maj - juni
2021
 
   
  Här är ett exempel, från Esbjerg, på hur det kan gå om man inte ser till båten tillräckligt ofta!  
   
  Och här ar ett exempel på vad man kan få till lunch om man går till deras COOP-butik, Super Brugsen! 49 SEK!!!  
   
  Början av äventyret gav inte mycket tid och energi över till foto! Men här är, en bild i alla fall, från Hörnum i Tyskland en av de Nordfrisiska öarna i Nordsjön!  
   
  Gjorde ett stopp på, den tullfria ön, Helgoland. Synd att det som det som var billigast var sådant som jag inte använder längre! Ja förutom diesel - knappt 10 SEK/liter!!!

En bild som visar att även ett skatteparadis kan vara lite mysigt och en som visar "The Red Rock" i Nordsjön på lite avstånd när jag var på väg därifrån i härligt väder!
 
     
  Lite längre söderut tog jag mig tid att varva ner och då kom ju kameran med ut.

Safaner
, som precis som de flesta andra fåglar här inte är lika blyga som deras artfränder hemma i Sverige. Den här stolta tuppen gick alldeles intill vägen med sin höna och brydde sig inte nämnvärt i dåren med kamera.
På den härliga ön Wangerooge, som är den ostligaste av de Ostfrisiska öarna hittade jag natur som, i alla fall, jag inte är van vid.
 
   
  Väg och väg, det är väl att ta i. Detta är stora vägen från hamnen till samhället (6 km. bort) och den är ca. 2,5 meter bred och stenlagd. Det spelar inte någon större roll för på ön har jag bara sett en vanlig bil, en liten eldriven taxi! I övrigt är det ellastbilar, liknar mest truckarna som vi har på järnvägsstationerna hemma! Men cyklar gör man, fast en del fuskar och har elmotor.
Tuppen på bilden har nog varit i luven på någon rival, om någon undrar!
INGA fosildrivna fordon, förutom traktorer, grävmaskiner och så den frivilliga brandkårens bilar, på den här ön! Vi var på Helgoland för ett par dagar sedan och där är till och med cyklar förbjudna, gäller inte sparkcyklar dock!
 
   
  Lite fler fåglar!

Synd att Galleri Blå redan haft årets fågelutställning! Här visar de upp sina härliga personligheter. Längst till höger ett exempel på att tiggeri inte är något som bara människor håller på med. Strandskateungar vet hur det skall gå till, ni skulle höra vilket liv de för!
 
   
  Ett par harar får väl hänga med också.  
   
 
  Som sagt, ett härligt landskap.

Jag hoppas att tornet/höghuset, som står längst västerut på ön, är det gamla fyrtornet! Varför skulle man annars bygga ett höghus mitt ute i ingenstans, Det är numera vandrarhem. Det nya till höger.

Tidvattnet här är mellan 2,5 och 3 meter så jag är glad att jag ligger vid en flytbrygga! Och inte bara ett härligt landskap, jag har sett en enda purken min och det var när jag gick in i en affär UTAN kundvagn, det är ett måste här. Antingen en vagn eller en kundkorg! Till och med på apoteket måste man ta en kundkorg, även om man bara skall ha ett paket tandpetare. Annars bara trevliga och tillmötesgående människor som, trots att de pratar engelska lika dåligt som jag pratar tyska, ordnar så att vi förstår varandra och får gjort det vi ska!
 
     
  Väl på den västligaste ön i Tyska Friesland, Borkum, börjar det krångla till sig!
Först ser det ut som på de små bilderna, men!!!
 
   
   
  Som syns på den stora bilden är det ganska lite vatten i hamnen, men gott om dy! 2 gånger per dygn, tidvatten, försvinner vattnet som enligt både sjökort och ekolod borde räcka till med marginal även vid lågvatten. LS sticker 1,08 och det borde vara åtminstånde 1,3 m vatten där jag ligger. Stämmer så klart inte riktigt! Fast tack vare dyn, som vid högvatten inte märks, stagar det upp det hela så att hon ligger ganska stadigt och rakt. Men det är det lilla kruxet!

Min "fantastiska" plotter vägrar att läsa uppdateringarna på minneskortet. Det innebär att jag inte har något sjökort värt namnet längre än hit. Det nya ser mest ut som en dålig kopia från de gamla telefonkatalogernas kartor! Det gör det hela lite klurigare, i synnerhet som vattnen här är bland de lurigaste jag hört talas om.

Nåja, det fixar sig på något sätt! Hur, vete Hanmedrödahorn och svans!
 
 
   
  Lite trevligare bilder.

Runt omkring mig här ligger fantastiskt vackra Nederlänska flatbottnade segelbåtar med detaljer som gör en nästan tårögd. (fler bilder på dessa kommer när jag får möjlighet. Det ligger en bakom LS på bilden ovanför)

Vänstra bilden är vad jag ser när jag tittar ut från ruffen nu!
Mittenbilden är en "Krabbat" som håller till i geggan som blir kvar när vattnet försvinner.
Högra bilden är, som de flesta känner igen, en Strandskata som promenerar på bryggan vid båten. Har aldrig sett så oblyga fåglar som här nere!
 
     
 
 
   
  Bytte till grannhamnen. Inte lika mysig men det finns vatten under kölen hela dygnet, flera meter, och så är det till och med 55 SEK billigare per dygn, och de tar inte extra betalt för duschen! Mycket livligare hamn med fiskebåtar, tull- och kustbevakning och färjor till fastlandet men prisskillnaden passar ju bra eftersom jag blir kvar här längre än tänkt.

Under bilden på hamnen, med Lady Stray längst ut till vänster, en bild på en sorts automat som jag inte sett sedan jag växte upp (på 60-talet). En modern version av en cigarett- och kondomautomat!!!

Till höger en påse med en av de allra bästa/godaste lakritssorterna jag vet. Har inte sett den i Sverige på hur länge som helst och här dessutom till ett pris som "Taxfreefärjorna" inte kommer i närheten av! Antagligen livsfarligt men jag får väl hålla i mig och inte gå tillbaka till den affären igen.

Vad gäller sjökortet så har jag inte fått ordning på det, ännu, men skaffat en nödlösning på telefonen. Lika bra (samma) kort men telefonen är ju så mycket mindre! Hoppas att Navionics svarar mig snart och har en lösning!!!
 
     
  NU, 30/6 2021 kl. 13.43 är det fixat med sjökortet!!!

Navionics eminenta support/kundtjänst klurade ut att det inte var något tekniskt fel utan, som nästan alltid, ett SBR-relaterat problem! Med bara tre mail och en timmes pyssel/nedladdningar för mig så är det klart. Så nu har jag sjökort så jag klarar mig till Libanon och Kaspiska Havet om det kniper. Till Sardinien och Korsika på plottern!

SBR = Skit Bakom Ratten om du inte visste det!
 
     
  TILLBAKA  

  Första sidan Om mig, Stefan Länkar/kontakt Nytt Bilder


Fotograferare

Stefan Öhrman

2021

stefan@stillheten.se

Uppdaterad onsdag, 30 juni 2021